Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli Sanayi Odası ile birlikte, TUBİTAK 1503 çağrısı kapsamında AR-GE PROJE PAZARI ’17 faaliyeti ile AR-GE ve inovasyon bilincinin yaygınlaşması, proje hazırlama ve geliştirme kültürünün oluşması, Üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesi ve yeni Ar-Ge ortaklıkları başlatılmasının desteklenmesi amacı ile doğru kişi / işletmeler ile iletişim kurarak yerli sermaye ile ülkemize faydalı işler yapmak isteyen üniversitemiz öğrenci / mezunlarının ve girişimci adayı olarak projesini sunmak isteyen herkesin katılabileceği; girişimci adaylarının, araştırmacıların, akademisyenlerin, işletmelerin ve sanayi kuruluşu temsilcilerinin bir araya getirildiği bir proje pazarı platformu oluşturulmasını hedeflemiştir
Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli Sanayi Odası ile birlikte planladığı, AR-GE PROJE PAZARI ’17 faaliyeti ile
- AR-GE ve inovasyon bilincinin yaygınlaşması,
- Proje hazırlama ve geliştirme kültürünün oluşması,
- Kamu-Üniversite-Sanayi işbirliğinin geliştirilmesi ve
- Yeni Ar-Ge ortaklıkları başlatılmasının desteklenmesi amacıyla
Doğru kişi / işletmelerle iletişim kurarak yerli sermayeyle ülkemize faydalı işler yapmak isteyen üniversitelerimizin öğrenci / mezunlarının ve projesini sunmak isteyen girişimci adaylarının, araştırmacıların, akademisyenlerin, işletmelerin ve sanayi kuruluşu temsilcilerinin katılarak, panel, ikili görüşmeler poster sunumları ve ödül yarışmaları ile bir araya getirildiği bir proje pazarı platformu oluşturulmuştur.
Yürütücü ve Koordinasyon Ekibi
Yard. Doç. Dr. Enbiya Türedi Mehlika Kocabaş Akay Dr. Ahmet Şen
Kocaeli Üniversitesi KOÜ TTO Yöneticisi KOÜ TTO Girişimcilik Lideri
Mühendislik Fakültesi
Metalürji ve Malzeme Mühendisliği
3. Ar Ge Proje Pazarına 63 proje katılmıştır. İlk değerlendirme neticesinde poster sunumu yapmaya uygun bulunan proje sayısı 44 adettir.
Projeler aşağıda belirtilen şekilde dağılım göstermiştir;
13 Adedi sanayi kuruluşlarından
17 Adedi Akademik personellerden,
4 adedi Teknopark Test Merkezi firmalarından
29 Adedi öğrencilerden katılım sağlanmıştır.
Projelerin sergilenmesi ve Panel;
30 Ekim 2017 günü Kocaeli Sanayi Odası konferans salonunda KOÜ TTO yöneticisi Sayın Mehlika Kocabaş Akay’ın açılış konuşması ile başladı. Misafirlere Kocaeli Sanayi Odası Genel Sekreteri Sayın Memet Turabi Katılımcılara Konunun önemi ve Kocaeli Sanayi Odasının konu hakkında görüşlerini paylaştı. Kocaeli Üniversitesi Genel Sekreteri Sayın Doç. Dr. Fatih Akbulut Üniversitenin TTO faaliyetleri ve Ar Ge inovasyona karşı olumlu görüşlerini paylaştı. Kocaeli Sanayi İl müdürümüz Sayın İlhan Aydın, Kocaeli’nin İnovasyon ve Ar GE ekosistemindeki konumunu belirterek ülke genelinde AR GE ve Tasarım merkezi sayısı olarak 700 ‘ü geçtiğini Kocaeli’ndeki Ar Ge ve Tasarım merkezi sayısı olarak 71 adet olup, ülke genelinde İstanbul’dan sonra ikinci sırada olduğunu belirtti.
Konuşmalardan sonra Panele geçildi, Panelde;
ilk önce, Mikrohes firmasının sahibi Emin Akçamur, önceki proje pazarında ödül aldığını ve girişimcilik serüvenini ve başarılarını paylaştı.
İkinci olarak Melek yatım Ağlarının temsilcisi ve mentör Sayın Yusuf Ercan Güvenç, Girişimcilik ve Melek Yatırımcılığı hakkında bilgiler ve tecrübeleri paylaştı.
Üçüncü olarak Kariyet.net ve GlobalPiyasa.com kurucusu Sayın Sungur Ilgaz, girişimcilik ve kendi girişimciliğindeki tecrübelerini paylaştı.
Son olarak Kocaeli Üniversitesi Teknopark Genel Müdürü Sayın Ahmet Balkaya, Teknopark ve girişimcilere sunulan desteklerden bahsetti.
Panel sonunda katılımcılarına teşekkür edilerek Poster sunumlarının ve ikili görüşmelerin yapılacağı alanın açılışı gerçekleştirildi. Açılış Kurdelesini, Kocaeli sanayi Odası Genel Sekreteri Memet Turabi, Kocaeli Üniversitesi genel sekreteri Fatih Akbulut, Kocaeli Ticaret Odası Yönetim kurulu üyesi ve KOÜ Teknopark Yönetim kurulu Üyesi Mehmet Akif Şen, Kocaeli Sanayi Odası Meclis Üyesi ve KOÜ Teknopark Yönetim kurulu başkan yardımcısı Kadir Decdeli tarafından kesilerek yapılıdı. Sunulan projeler incelenerek bilgiler alındı.
Poster sahipleri 30 ve 31 Ekim 2017 tarihlerinde ikili görüşmeler gerçekleştirdiler.
2 Kasım 2017 tarihinde acılan SANTEK 17 fuarında sergilenmek ve ödül için değerlendirilmek üzere posterler katılımcıların görüşlerine sunuldu.
04 Kasım 2017 saat 14.00 ila 17.00 saatleri arasında
Doğu Marmara Kalkınma Ajansından Sayın Hüseyin Özgür Ünsal,
Kocaeli Üniversitesinden Sayın Doç. Dr. Hakan Atapek,
Kocaeli Üniversitesinden Sayın Doç. Dr. Kasım Baynal,
Kocaeli Üniversitesi Teknopark Genel Müdürü Sayın Ahmet Balkaya,
Kocaeli Sanayi Odası Üyesi Sanayici Sayın Nurten Canayakın,
ve Sayın Hakan Kalay‘dan oluşan jüri tarafından projelerin sahipleri tarafından sunumları dinlenerek aşağıda belirtilen 4 ana dalda değerlendirmeler yapılmıştır.
- ULUSAL/ULUSLARARASI BAZDA ÖZGÜNLÜK
- AR GE VE İNOVASYON YÖNÜ,
- UYGULANABİLİRLİLİK /
- KATMA DEĞER / TİCARİLEŞEBİLİRLİLİK,
Değerlendirme sonunda,
- Birincilik ödülü
LOKAL TEDAVİ İÇİN YENİ ISIYA HASSAS AMİN-FONKSİYONEL POLİLAKTİD-PEG JELL,
Olcay MERT- M. Onur ARICAN, Sezgi ERDOĞAN,
Kocaeli üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü
- İkincilik Ödülü,
ANTİMİKROBİYEL REÇİNE SENTEZİ,
İlay Ceren ACAR,
İZEL KİMYA SAN. TİC. A.Ş
- Üçüncülük Ödülü,
SİNEKTEN PROTEİN ÇIKARMAK,
Esra SERBES,
Naturansa Ekolojik Teknoloji Ürünleri Üretim Tic. Ltd. Şti
- Mansiyon ( Toplum Yararına Proje ) ödülü,
ENGELLİ LİFTİ, ŞEHİRLERARASI OTOBÜS, MİNİBÜS VE BENZERİ ARAÇLARDA KULLANILMAK ÜZERE TASARLANMIŞ BİR ENGELLİ LİFTİ,
Deniz ÖZBEK, Gölcük Makine