Kocaeli Üniversitesinde ’Küreselleşmenin Kökenleri, Dinamikleri ve 21. Yüzyıl Toplumuna Etkileri” Konferansı Gerçekleştiridi

Kocaeli Sanayi Odası 5. Komite ve Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi işbirliği ile hazırlanan, Kocaeli Üniversitesi öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği ’Küreselleşmenin Kökenleri, Dinamikleri ve 21. Yüzyıl Toplumuna Etkileri’ adlı konferansa Amerika Birleşik Devletleri Nevada Üniversitesinden Öğretim Üyesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Berch Berberoğlu konuşmacı olarak katıldı. Konferans KOU Teknoloji Fakültesi konferans salonunda gerçekleşti. Konferansta küreselleşme; siyasi, askeri, sosyal, kültürel, iktisadi, çevresel, ideolojik ve politik açılardan ele alındı.

 

ABD ve dünya genelindeki büyük sermayeli şirketlerin faaliyetlerinden elde ettikleri gelirleri topluma yeterince yansıtmadıklarına vurgu yapan Prof. Dr. Berberoğlu bu tutumun tüketicinin alım gücünü kısıtladığını, toplumu oluşturan bireyleri borçlandırdığını ve borçlu bireylerden oluşan toplumun huzur ortamından uzaklaştığını belirtti. Norveç gibi bazı İskandinav ülkelerinde bu kar payının bir kısmının çalışanlar ve o toplumun bireylerine iade edildiğini belirten Prof. Dr. Berberoğlu bu toplumlardaki huzur seviyesinin yüksek olduğunu belirtti. İskandinav ülkelerindeki işçi sendikalarına katılım oranı %95 iken ABD ve diğer ülkelerde bu oranın %10 olduğunu söyledi.

 

Şirketlerin sürdürülebilirliği için üretilenin tüketilmesini kaçınılmaz olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Berberoğlu tüketimin gerçekleşmesi için tüketicinin alım gücünü yükseltmek adına şirketlerin karlarından belli bir kısmı tüketiciye ulaştırılması gerektiğini söyledi. Öğrencilerin küreselleşme ve Amerika ile ilgili sorularını yanıtlayan Berberoğlu, Amerika’da üretim sektörünün %10 hizmet sektörünün ise % 83 civarlarında olduğunu belirtti. Hizmet sektöründe çalışanların çoğunun part time çalıştığını, sağlık güvencelerinin olmadığını belirtti. Büyük şirketlerin ülkeyi terk ettiğini ve devletin bu şirketlerden vergi alamadığını söyledi. Vergi alamayan böyle bir yapının halkın refahını temin etmede sıkıntılar yaşadığını ve bu sıkıntıların giderek büyüyebileceğini belirtti.

Write a Reply or Comment